18:30

Pajala IF

Referat: Gällivare SK - Pajala IF

Gällivare stod för motståndet i säsongens andra bortamatch i malmbergets sportahall. En sporthall med mycket otäckt golv.

I första perioden spelar vi bra. Vi skapar fler klara chanser än våra motståndare. Framförallt pga Elins kanonfina utkast. Våra forwards är dock otäckt ineffektiva och det dröjer ända till 15.32 innan vi tar ledningen. Ett perfekt utkast av Elin hittar Svonni som på halvvolley får in 0-1. Vi borde haft större ledning efter första perioden, men de öppna lägena resulterar, alla utom ett, i en orgie av missar. Visserligen slutar skotten i perioden 19-19, men våra motståndares skott skapar inga större problem för Elin.

När andra perioden börjar har ngt hänt. Allt vårt spel är försvunnet. Vi förlorar 9 av 10 närkamper, alla 50-50 bollar och den lilla vita är som en hal tvål som ingen i laget får fast. Gällivare är mycket hetare och aggresivare och har nästan konstant press på oss. De sätter 5 baljor med jämna mellanrum. En del av målen på ren vilja. Vars vår vilja fanns kan man fråga sig. Med tunga huvuden går vi till periodpaus där en liten utskällning är på sin plats.

Det verkar som att tjejerna tar åt sig av coachens hårda ord och kommer ut i tredje med mycket mer fart. Framförallt hos forwards. Backarna ser fortfarande lite försiktiga ut. Men anfallarnas hårda jobb gör att vi ofta vinner boll högt upp i banan och skapar flera fina chanser. Våra motståndare har dock åxå en mycket duktig målvakt som gör att vi inte får kontakt. Vi sätter två bollar i peroden men släpper in tre. Precis som i andra perioden kommer våra motståndares mål till genom att de vill mer än oss och vinner närkamper.

Glömmer vi andra perioden gör vi en helt ok match. Inte att jämföra med matchen mot boden omgången innan, men ändå helt ok. Men hur mycket man än vill glömma andra perioden så går det inte. Det var ju faktiskt den som sänkte oss. Vilken total scenförändring efter en så bra första period. I andra kommer vi ut och spelar med huvudet under armen och benen verkar vara gjorda av deg. Nå, det är ingen idé att älta. Det är bara att bryta ihop och komma igen. Men jag hoppas jag slipper se en så dålig period igen.

I bilen på väg hem frågar Carro mig om jag fortfarande tror på en topp tre placering. Med andra perioden i färskt minne svarar jag nej. Så här i efterhand skulle jag vilja ändra mitt svar. Jag tror fortfarnde på oss som topp tre. Sett till de matcher vi spelat finns en klar förbättring från förra säsongen. Vi pressar t ex seriefavoriten Kalix i nästan tre perioder. Och vi är nära att knäcka ett mycket välspelande Boden på hemmaplan. Jag tror ingen vill uppleva de mittersta 20 minutrarna fler gånger. Och vi har lärt oss att i en så här bra serie måste man ge 110% varje period, varje byte. Det finns inget lag i serien som kan komma till Pajala och känna sig säkra på att åka hem med poäng. Vi är otroligt svårslagna på hemmaplan.

Anna T får godkänt i sin debut i seriesammanhang. Även Carro Och Evvis gjorde en bra match och skapar många chanser. Coachen önskar dock se lite bättre effektivitet i fortsättningen.